Su, dünyamızdaki tüm canlıların yaşamı için gerekli olduğu gibi insanlar için de en gerekli moleküldür. Vücudumuzdaki tüm hayati kimyasal işlemler suyun içinde oluşur. Tüm yapı taşlarımız adeta suyun içinde yüzer. Yeni doğan bir bebeğin yaklaşık % 60-70’i sudan oluşurken, bu oran yaşlanma ile birlikte azalsa bile % 50’nin altına inmez. Böylece yaşamımızı devam ettirebilmek için her gün yeterli miktarda su almamız şarttır. En azından az su içmek kişiyi ciddi halsiz bırakır, baş ağrısı, kas ağrıları ve kas kramplarına yol açar.
Çok Su İçmeli mi?
Günlük ne kadar su içmemiz gerektiğine dair direkt bir cevap vermek zordur. Bu miktarı cinsiyet, yaş, mevsimsel şartlar, çalışma ortamı, günlük fiziksel aktivite sıklığı ve şiddeti, altta yatan hastalıklar ve kullanılan ilaçlar gibi çeşitli parametreler belirler. Çok sıcak ortamlarda su ihtiyacı artarken, ofiste oturarak çalışan bir kişiye göre mesela madende çalışan bir işçinin su ihtiyacı daha fazla olacaktır. Kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklarda hastanın az su içmesi istenirken, böbrek yetmezliğinin bazı aşamalarında hastanın çok su içmesi istenir.
Ne Kadar Su İçmeli?
Herhangi ciddi hastalığı olmayan bir kişinin ne kadar su içmesi gerektiğini anlamanın en doğru yolu o kişinin idrar yoğunluğunun (idrar dansitesi olarak ifade edilir) ölçülmesidir. Bunun için idrar test çubukları kullanılabilir. İdrar yoğunluğu 1000 değerine ne kadar yakınsa o kadar su ihtiyacımız az diyebiliriz. Bu değer 1030-1040’a çıkarsa idrar çok yoğun demektir ve su içmemiz gerektiğini ifade eder. Ancak günlük yaşam pratiğimizde idrar yoğunluğu ölçüm testini her gün yapamayız.
Bir kişinin ne kadar su içmesi gerektiğini anlamanın en basit ve pratik yolu ise idrar rengine bakmaktır. İdrarımızı yaptıktan sonra idrar rengine baktığımızda renk ne kadar suyun rengine yakınsa o kadar yeterli su aldığımızı kabul edebiliriz. Aksine idrar rengi koyu sarı ve kahverengiye yakınsa az su içtiğimiz anlamına gelir.
Yeterli Sıvı Alımı
Sonuç olarak, günlük mutlaka yeterli sıvı almalıyız. Sıvı ihtiyacımızı da mümkün olduğunca su ile karşılamalıyız. Çay, çorba, meşrubat, alkollü içecekler gibi sıvılar tam olarak kaliteli bir suyun yerini tutamaz. Yeterli sıvı aldığımızı gösteren en pratik parametre doğrudan idrar rengine bakmaktır. İdrar rengi açık berrak ve su rengine yakın olmalıdır.