Böbrek Hastalıkları, Genel

Magnezyum Eksikliği (Hipomagnezemi) Kimlerde Görülür

Magnezyum Eksikliği

Magnezyumun Faydaları

Magnezyum eksikliği önemlidir. Magnezyum hücre içinde potasyumdan sonra en fazla bulunan pozitif yüklü elementtir. Enerji metabolizması ve protein sentezi başta olmak üzere vücudumuzda 600’den fazla enzimatik reaksiyonda yer alır. Özellikle beyin, kalp ve iskelet kasında önemli fizyolojik roller oynar. Magnezyum verilmesinin gebelik hipertansiyonu, migren, depresyon, koroner kalp hastalığı ve astım tedavisinde faydalı olduğu gösterilmiştir. Magnezyum iltihap giderici özelliklere sahiptir ve kalsiyumla zıt yönde hareket eder.

Magnezyum Eksikliği ve Magnezyum Değerleri

Magnezyumun günlük olarak erkeklerde 420 mg ve kadınlarda ise 320 mg alınması önerilmektedir. Bununla birlikte yeni çalışmalar insanların en az %60’nın yeterli miktarda günlük magnezyum tüketemediğini ortaya koymuştur. Bunun nedenlerinden birisi son 60 yıl içinde tarımsal faaliyetlerden kaynaklı yediğimiz meyve ve sebzelerdeki magnezyum içeriğinin %20-30 azalmasıdır. Daha da önemlisi gıda ürünlerinin işlenmesi ve rafine edilmesi süreçlerinde magnezyumun %80-90’ı yok olmaktadır. Maalesef insanlar günümüzde giderek artan oranlarda fabrikalarda işlenmiş hazır gıdalar tüketmektedirler.

Magnezyum Eksikliği ve Nedeni

Magnezyum eksikliği kanda magnezyum konsantrasyonlarının ölçülmesi ile belirlenir. Vücudun en önemli magnezyum depolanma yerleri kas, kemik ve yumuşak dokular olduğu için serum magnezyum düzeyleri toplam vücut magnezyum içeriğinin sadece %1’ini yansıtır. Bundan dolayı serum magnezyum düzeyleri normal sınırlarda olsa bile, vücutta ciddi magnezyum eksikliği bulunabilir. Magnezyum eksikliğinde sinir ve kaslarda aşırı hassasiyet, serum kalsiyum ve potasyum düzeylerinde azalma, kaslarda istemsiz kasılmalar, epilepsi/nöbet ve kalpte ölümcül aritmiler gelişebilir.

Sağlıklı bireyler dışında özellikle şu hasta gruplarında magnezyum eksikliği daha fazla karşımıza çıkmaktadır.

  • Diyabetik hastalar (idrarda magnezyum kaybı artar)
  • Düzenli alkol tüketilmesi (ağızdan magnezyum alımı azalır, idrarda atılımı artar)
  • İleri yaştaki hastalar (besinlerden günlük yeterli alım azalır)
  • İdrar söktürücü ilaç kullanımı (tiyazit ve/veya furosemid) (idrarda magnezyum kaybı artar)
  • Mide koruyucu ilaçların (lansoprozol, pantoprozol, esoprozol vb.) düzenli kullanımı (bağırsaklardan magnezyum emilimini azaltırlar)

Magnezyum Eksikliği ile İlgili Videomuzu İzleyebilirsiniz.

YouTube Kanalımıza abone olarak ve bildirimleri açarak güncel gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

draliakcay-com Hakkında

Otuz yılı bulan hekimlik tecrübesi ışığında, yılların dahiliye (iç hastalıkları) uzmanlığının vermiş olduğu, vücudumuzun tüm hastalıklarına olan genel hakimiyet doğrultusunda nefroloji (böbrek hastalıkları) ve romatizmal hastalık alanlarında Ankara’da hizmet vermektedir. Akut Böbrek Yetmezliği Ailevi Akdeniz Ateşi Bacaklarda Şişlik (Ödem) Böbreğin Damarsal Hastalıkları Böbrek ve Yan Ağrısı Böbrek Biyopsisi Böbrek Atardamarı Tıkanıklığı Böbrek İltihabı Böbrek Kisti Böbrek Nakli Böbrek, Üreter ve Mesane Taşı Böbrek Yetmezliği

İlgili İçerikler