Gebelikte kan şekerinin yükselmesi hem anne hem de bebek sağlığı açısından ciddi riskler taşımaktadır. Bu amaçla gebelerde seri kan şekeri ölçümleri ve şeker yükleme testleri yapılarak gebeliğe bağlı diyabet tanısı konulur ve uygun tedavi ile bu risk en aza indirilmeye çalışılır. Gebelikte kan şekeri yüksek seyreden kadınların gebelik sonlandıktan sonra kan şeker düzeyleri normale gelse bile uzun dönem takiplerde diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalığı gelişme riski oldukça yüksektir.
Bu konu ile ilgili olarak yenilerde tamamlanmış Kanada merkezli bir çalışmada 300 bini aşkın gebenin verileri yayınlandı. Gebelik bitiminden sonra ortalama 6 yıl boyunca takip edilen kadınların %3.1 de hipertansiyon ve %0.9 da ise kalp damar hastalığı geliştiği saptandı. Ağızdan 50 gram şeker yükleme sonrası kan şekeri düzeylerindeki her bir 1 mmol/L (18 mg/dl) yükselmenin, takip eden yıllarda hipertansiyon riskini %15 artırdığı gösterildi. Bu çalışmada gebelik kan şekeri düzeyleri ile kalp damar hastalığı gelişimi arasında ilişki bulunamadı.
Sonuç olarak, gebelikte artan kan şekeri düzeyleri takip eden yıllarda artan oranlarda hipertansiyon gelişme riski ile ilişkilidir. Bu bulgular yüksek riskli kadınları belirleyerek daha erken dönemde kalp damar hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaynak:
14 Jul 2023 https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.123.21179 Hypertension. 2023;0